رکورد جدید مدت زمان پرواز اینجنیوییتی در سیاره سرخ

هلیکوپتر اینجنیوییتی ناسا هفته مهمی را پشت سر گذاشت. عملکرد این هلیکوپتر در روز در ۳ آوریل، پس از بیستوچهارمین پرواز هدایت خودکار خود در سیاره سرخ، جایزه معتبر کولیر (Collier Trophy) را برای تیم پشتیبانی اینجنیوییتی در آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا به ارمغان آورد.
هلیکوپتر ناسا برای کاوش در دهانه جزرو آماده میشود.
جان کلوی
اما روزهای آینده میتوانند حتی مهمتر هم باشند؛ چرا که اینجنیوییتی برای یک پرواز رکوردشکن روی مریخ در روزهای آینده آماده میشود تا کاوش در دلتای رودخانه خشک در دهانه جزرو در سیاره سرخ را شروع کند.
اینجنیوییتی -۱.۸ کیلوگرمی و ۴۸ سانتیمتری- یک روتورکرافت دوپروانهای کوچک است که در ۱۸ فوریه ۲۰۲۱ (۳۰ بهمن ۱۳۹۹) با مریخنورد پرسویرنس روی مریخ فرود آمد. اینجنیوییتی برای نخستین بار در ۱۹ آوریل گذشته در آسمان مریخ به پرواز در آمد؛ لحظهای پرتنش برای تیم اینجنیوییتی؛ زیرا همانطور که توماس زورباکن، رئیس اداره ماموریت علمی ناسا، در سخنان اخیرش گفت: «ما حتی نمیدانستیم که آیا پرواز کنترلشده خودکار [الکتریکی] در مریخ ممکن است یا نه.»
با این حال، نخستین پرواز موفقیتآمیز بود. هلیکوپتر به مدت ۳۰ ثانیه معلق ماند و به سلامت به سطح بازگشت. اینجنیوییتی از آن زمان تاکنون فاصله ۸۰ متر در یک پرواز را طی کرده است و حین کاوش این دو وسیله روباتیک در دهانه جزرو، به عنوان مامور شناسایی و جستوجوی هوایی برای مریخنورد پرسویرنس عمل میکند.
همانطور که دانشمندان آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا در مطلب اخیر تارنمای خود توضیح دادند، پرواز خودپیشران روتورکرافت در مریخ دشوار است.
با اینکه اینجنیوییتی کوچک و سبک است، هوای مریخ نیز بسیار رقیق است و تیغه پروانههای ۱.۲ متری دوتایی آن باید بین دو هزار و ۵۰۰ تا دو هزار و ۷۰۰ دور در دقیقه بچرخند. مهندسان مجبور شدهاند تغییرات فصلی در چگالی و دمای جو مریخ را در نظر بگیرند که ممکن است چرخش سریعتر پروانههای هلیکوپتر را ضرروی کند که چنین چیزی [با در نظر گرفتن اینکه] نیروی پیشرانش آن با انرژی خورشیدی و باتری تامین میشود، میتواند مدت زمان معلق ماندن این هلیکوپتر در هوا را کاهش دهد.
ارسال نظر