تشخیص رعد و برق
هوش مصنوعی مکان و زمان رعد و برق را پیش بینی میکند
تاکنون رعد و برق به عنوان غیرقابل پیشبینیترین پدیده طبیعی شناخته شده است
در این راستا دانشجویان موسسه پلیتکنیک فدرال لوزان (EPFL) به رهبری امیرحسین مستجابی دانشجو مقطع دکتری این دانشگاه، به فکر پیشبینی این پدیده طبیعی افتادهاند.
این دانشجویان دادههای هواشناسی و هوش مصنوعی را با یکدیگر ترکیب کردند و توانستند بین ۱۰ تا ۳۰ دقیقه از زمان بروز رعد و برق، مکان و زمان آن را تعیین کنند. دقت انجام این پیشبینی با ۸۰ درصد صحت انجام شده است.
انتظار میرود که این فناوری به عنوان یک سیستم هشدار اولیه برای جلوگیری از بروز صدمات حاصل از رعد و برق به زیرساختهای مهم، تجهیزات حساس و تاسیسات در فضاهای باز مورد استفاده قرار گیرد.
به گفته محققان، این سیستم هوش مصنوعی میتواند بروز رعد و برق در شعاع ۱۸ مایلی از خود را تشخیص دهد.
امیرحسین مستجابی راجع به این سیستم اظهار کرد، سیستمهای کنونی بسیار کند و پیچیده هستند و به دادههای گران قیمت خارجی نیازمندند که توسط رادارها و یا ماهوارهها به دست آمده باشند.
وی ادامه داد، روش ما از اطلاعاتی استفاده میکند که میتوان از هر ایستگاه هواشناسی به دست آورد. این به این معناست که ما میتوانیم مناطقی را از راه دور کنترل کنیم که از دسترس رادارها و ماهوارهها خارج هستند و شبکههای اینترنتی در آنجا در دسترس نیست.
روش محققان موسسه پلیتکنیک فدرال لوزان سوییس از الگوریتم یادگیری ماشین استفاده میکند که برای تشخیص شرایطی که منجر به بروز رعد و برق میشود، آموزش داده شده است.
این الگوریتم دمای هوا، رطوبت نسبی و سرعت باد را تجزیه و تحلیل میکند.
این برای اولین بار است که سیستمی مبتنی بر دادههای هواشناسی توانسته از طریق محاسبات در زمان واقعی، صاعقه را پیشبینی کند.
این کار را همه دانشجوهای هوش مصنوعی، ریاضی و علوم کامپیوتر در ایران بلدند و انجام هم میدهند. چیز جدیدی نیست اصلا.