تکنولوژیهای آینده:
موتورهای حرارتی در مقابل موتورهای برقی

چگونه فناوریهای جدید بر نسل بعدی وسایل نقلیه هوایی تاثیر میگذارند
انتقال به پیشرانه الکتریکی در مقیاس جهانی در حال انجام است که این امر نشانگر افزایش تعداد اتومبیلهای هیبریدی-برقی و پهپادهای برقی در خیابانها و آسمانها میباشد. اما چطور پیشرانش الکتریکی که از انرژی الکتریکی تامین شده توسط یک باتری یا سلول سوخت هیدروژن استفاده میکند با پیشرانه حرارتی با سوخت فسیلی مقایسه میشود؟
بسته به نوع دستگاه، موتورهای احتراقی میتوانند بسیار متفاوت ظاهر شوند، در هواپیماها و هلیکوپترهای بزرگ موتور احتراقی شکل یک توربین را به خود میگیرد. در توربین، سوخت در یک محیط غنی از اکسیژن میسوزد، هوای گرم و فشار زیادی را در یک محفظه محصور ایجاد میکند و از این انرژی استفاده میکند.
در وسایل نقلیه برقی، موتور از روتور و استاتور تشکیل شده است. استاتور با پالس برق از یک وسیله الکترونیکی، یک میدان مغناطیسی را در اطراف روتور تولید میکند که این امر سبب چرخش شده و سپس محور محرک وسیله نقلیه، روتور را میگرداند؛ این انرژی توسط یک سلول سوخت هیدروژن یا یک باتری تامین میشود. به منظور درک بهتر این موضوع، میتوان گفت که تامین کننده توان، شبیه به باتریهای موجود در لپتاپ است اما قدرتی معادل چندین هزار برابر آن را دارد.
محدودیت های پیشرانه حرارتی
موتورهای احتراقی برای سفرهای دوربرد ایدهآل هستند زیرا سوخت فسیلی در هر کیلوگرم سوخت، توان و انرژی زیادی تولید میکند. به عبارت دیگر، آنها ماموریتهای دوربرد را با انبوهی از سوخت که حمل میکنند به پایان میرسانند. مخازن سوخت فسیلی با توجه به حجم بالای سوخت موجود در آنها، بسیار سبک وزن است. اشکال اصلی این پیشرانهها، انتشار گازهای گلخانهای NOx، CO2 ، ذرات و... است. علاوه بر این، مقدار زیادی سوخت در گرمای تولیدی هدر میرود؛ در حقیقت، سه چهارم تا دو سوم انرژی سوخت به گرما تبدیل شده و یا از طریق اگزوز از بین میرود. پیشرفتهایی برای مقابله با این عوامل منفی مانند خارج کردن مقداری از انرژی از دست رفته از اگزوز داغ برای گرم کردن هوا قبل از احتراق شکل گرفته است اما این پیشرفتها به طور کامل با اتلافات مقابله نمیکند.
آیا پیشرانهی الکتریکی جوابی برای این موضوع دارد؟ عملکرد موتورهای برقی و توان الکترونیکی بسیار بهبود یافته است؛ امروزه آنها به درجه بهتری از توان نسبت به موتورهای احتراقی دست مییابند. علاوه بر وزن کم، موتورهای الکتریکی دامنه سرعت بیشتری نسبت به موتورهای احتراقی دارند که یکی از مزایای این امر باعث کاهش نیاز به جعبه دنده میشود.
چالشهای موجود در انرژی الکتریکی
چالش اصلی انرژی الکتریکی حداقل با فناوری امروزی این است که نمیتوان آن را به طور موثر از منظر جرم و حجم ذخیره کرد. در سادهترین شرایط، مقدار زیادی باتری برای برابر کردن کارایی سوخت لازم است. در مقایسه با وسایل نقلیه زمینی، جرم و حجم مورد نیاز برای ذخیره انرژی در هواپیما و روتورکرفتها بسیار مهم است زیرا ممکن است به طور مستقیم بر بار و یا عملکرد تأثیر بگذارد و برخلاف مخزن سوخت خودرو، باتری در طول سفر سبکتر نمیشود و این امر یک نقطه ضعف دیگر است. ذخیره جرم و حجم نیز برای سلولهای سوخت هیدروژن مشکلساز است. هیدروژن یا باید در فشار بالا در حالت گاز یا به عنوان هیدروژن مایع اشباع در دمای حدود 253- درجه سانتیگراد نگهداری شود و به منظور دستیابی به این امر به مخازن عایق بزرگ و زیادی نیاز دارد.
یافتن راه حل میانی؛ پیشرانه ترکیبی
گزینه دیگر، ترکیب بهترینها در هر دو حالت است. این امر به عنوان پیشرانه هیبریدی-الکتریکی شناخته میشود، که از ترکیب موتور احتراق داخلی معمولی با سیستم پیشران برقی استفاده میکند.
لوکا کازتی، بخشی از تیم راه حلهای نوآورانه در ایرباس که پیشرانه ترکیبی برای وسایل نقلیه هوایی را ارائه داده است، گفت: "ترکیبی کردن ما را قادر میسازد تا بهینهسازی کنیم. شما میتوانید از موتور حرارتی در فازهای خاصی از پرواز استفاده و در نتیجه بهینهسازی و مصرف آن را برای آن وضعیت خاص بهینه کنید."
آیندهای روشن
در آینده از چه نوع پیشرانهای ممکن است در هواپیماها استفاده شود؟ برای هواپیماها و هلیکوپترهای تجاری، موتورهای احتراقی از قبل پایدارتر نیز امکانپذیر است؛ به عنوان نمونه ایرباس هواپیماهای پهن پیکرA350 XWB را که از مخلوط سوخت جت پایدار استفاده میکنند، ارائه کرده است. به موازات آن، سیستمهای پیشرانه هیبریدی-الکتریکی پتانسیل بسیار خوبی را برای استفاده در هواپیماها و هلیکوپترهای متوسط نشان میدهند.
پیشنهاد پیشرانه کاملا برقی
چنین سناریویی در حال حاضر برای حمل و نقل شهری در حال توسعه است، جایی که سفر از فرودگاه به مرکز شهر کوتاه و میزان بار آن با نیاز تاکسی قابل مقایسه است. امروزه بیش از 150 وسیله نقلیه هوایی شهری تحت هدایت شرکتهای نوپا، تولید کنندگان خودرو، شرکتهای هوافضایی و سایر موارد در مراحل مختلف توسعه در سراسر جهان قرار دارند. این وسایل نقلیه هوایی شهری آینده، به گونهای طراحی شدهاند که کاملاً برقی و در انتشار آلایندگی صفر باشند. ایرباس با توسعه Vahana و CityAirbus که هر دو پرندههایی عمود پرواز الکتریکی (eVTOL) بوده و برای حمل و نقل درون شهری مناسب میباشند در حال خرید این بازار است. صرفنظر از مسیری که در فرآیند طراحی و تولید طی شده، مشخص است که روشها و مواد تولید باتری، سلولهای هیدروژنی از اهمیت ویژهای در سالهای آتی برخوردار خواهند بود.
ارسال نظر