تکههای رنگارنگ خورشید
ناسا برای نمایش دادن تنوع طول موجهای مورد مطالعه خود، تصاویری رنگارنگ شبیه به لحافی چهل تکه از خورشید را به نمایش گذاشته است.
مجموعهای از تصاویر خورشید در طول موجهای مختلف نشان میدهند که چگونه رصد خورشید در این طول موجها، به آشکار شدن زوایای مختلفی از سطح خورشید و اتمسفر آن کمک میکند.
تصاویر رنگارنگ که رصدخانه دینامیک ناسا به همراه دیگر تلسکوپهای زمینی و فضایی از خورشید در طول موجهای مختلف به ثبت رسانده است، هیچ شباهتی به صفحه گرد و زردرنگی که همیشه از ستاره عظیم زمین میبینیم، ندارد.
تلسکوپهای ویژه زمینی یا فضایی ناسا میتوانند طیفهایی رنگارنگ از خورشید را فراتر از آنچه در برابر چشم انسان مرئی است، رصد کنند و ناسا دقت زیادی در دیدن تصاویر به ثبت رسیده به وسیله این تلسکوپها به خرج میدهد. تصاویری که هر یک قطعهای از اطلاعات درباره ترکیبات مختلف سطح خورشید و اتمسفر آن را در خود دارند.
ناسا برای نمایش دادن تنوع طول موجهای مورد مطالعه خود، تصویری رنگارنگ شبیه به لحافی چهل تکه را از خورشید به نمایش گذاشته است که در آن میتوان تکههایی سبز، آبی، بنفش، نارنجی، سرخ، زرد و دیگر رنگها را از خورشید دید.
کارن سی فوکس از مرکز گودارد ناسا میگوید در این تصویر نور سبز آبی، نمایشگر نوری با حرارت پنجهزار و ۵۰۰ انگستروم است که از مادهای با درجه حرارت ۱۰ هزار درجه فارنهایت، یعنی همان سطح خورشید میتابد.
نور فرابنش شدید با درجه ۴۹۴ انگستروم از اتمهایی بیرون میتابد که حرارت آنها ۱۱ میلیون درجه فارنهایت است، از این رو، طول موجی مناسب برای رصد شعلههای خورشیدی است.
به گفته سیفوکس با دیدن خورشید در طول موجهای مختلف که به واسطه تلسکوپهای دینامیک خورشیدی یا SDO، استریو و سوهو انجام میگیرد، دانشمندان میتوانند چگونگی حرکت ذرات و حرارت در میان اتمسفر خورشید را ردیابی کنند.
طول موجهایی که ناسا در تصاویر مختلف مورد مطالعه قرار داده و در انگستروم محاسبه کرده است، از این قرارند:
– ۴۵۰۰ انگستروم یا Å: نمایانگر سطح خورشید یا فوتوسفیر
۱۷۰۰ Å: نمایانگر سطح خورشید و لایهای از اتمسفر آن به نام کروموسفیر است که درست در بالای فوتوسفیر واقع شده و مرز آغاز افزایش حرارت است.
۱۶۰۰ Å: نمایانگر ترکیبی در میان بخش بالایی فوتوسفیر و منطقهای به نام منطقه انتقال است، منطقهای در میان کروموسفیر و کرونا که درجه حرارت در آن به سرعت بالایی افزایش پیدا میکند.
۳۰۴ Å: این نور از کروموسفیر و منطقه انتقال تابیده میشود.
۱۷۱ Å: این طول موج، نمایانگر اتمسفر خورشید یا همان کرونا در زمان خاموشی آن است. همچنین نمایانگر قوسهای مغناطیسی غولپیکری به نام حلقههای کرونایی است.
۱۹۳ Å: نمایانگر بخشی داغتر از کرونا و مواد بسیار داغتری از خورشید است.
۲۱۱ Å: نمایانگر بخشهای بسیار داغتر و فعالتر مغناطیسی در کرونای خورشید است.
۳۳۵ Å: این طول موج نیز نمایانگر بخشی داغتر و مواد بسیار داغی از کرونای خورشید است.
۹۴ Å: این نور، بخشهایی از کرونا را در حین شعلههای خورشیدی مشخص میکند.
۱۳۱ Å: داغترین مواد درون شعلههای خورشیدی.
* انگستروم یا Å یکای طولی برابر با ۱۰ به توان منفی ۱۰ متر است.
ارسال نظر