ایرلاین های اقتصادی قیمت چطور سودآوری می کنند ؟

در نگارش این مقاله منظور از ایرلاین های اقتصادی شرکت های هواپیمایی است که در دنیا با نام Budget Airlines شناخته میشوند، هزینه سفر با آنها بنا به دلایلی بسیار پایین تر از ایرلاین های معمولی است که در این مقاله به بررسی این دلایل پرداخته و بررسی میکنیم که آیا این ایرلاین ها سود آوری هم دارند یا نه ؟
در نگارش این مقاله منظور از ایرلاین های اقتصادی شرکت های هواپیمایی است که در دنیا با نام Budget Airlines شناخته میشوند، هزینه سفر با آنها بنا به دلایلی بسیار پایین تر از ایرلاین های معمولی است که در این مقاله به بررسی این دلایل پرداخته و بررسی میکنیم که آیا این ایرلاین ها سود آوری هم دارند یا نه ؟
برای مثال در اروپا شرکت های رایان ایر و ایزی جت، در آسیا ایر آسیا و ایندیگو و در آمریکا جت بلو و اسپریت ایرلاین معروف ترین ایرلاین های اقتصادی هستند.
ابتدای پیدایش و موفقیت این ایرلاین ها در اروپا اتفاق افتاد، اما در حال حاضر این ایرلاین ها در آمریکا 10 الی 15 درصد بلیط ارزان تری را نسبت به اروپا به شما پیشنهاد میدهند.
اما جواب سوال اصلی ما چیست ؟؟
این ایرلاین ها از بخش های پر هزینه پرواز میکاهند که به افزایش سود ختم میشود.
اصلی ترین نیاز یک شرکت هواپیمایی هواپیماست اما آیا امکان دارد که در خرید هواپیما از هزینه ها کم کنیم ؟
جواب این سوال بله است .
در ماه های ابتدایی بعد از اتفاق 11 سپتامبر مسافرت های هوایی کاهش داشت و اکثر ایرلاین ها برای ورشکست نشدن تلاش میکردند در این شرایط اما رایان ایر بصورت غیرقابل باوری 151 بویینگ 737 را سفارش داد که با توجه به شرایط رکود بازار باعث شد تخفیف قابل توجهی را از بویینگ بگیرد بطور کلی شاید این مواقع خیلی کم اتفاق بیافتد اما ایرلاین هایی که حجم سفارش بالایی دارند همیشه تخفیف های بسیار قابل توجهی موجود است.
آیا به نظر شما عجیب است که ایرلاین های اقتصادی هواپیمای نو سفارش میدهند؟؟
در جواب شما باید گفت که جدیدترین هواپیماها همیشه بیشترین بازده را در مصرف سوخت دارند که این صرفه جویی در مصرف سوخت باعث شده میانگین سنی ناوگان ایرلاین های اقتصادی از تمام ایرلاین های اصلی کمتر باشد، بطور مثال سن ناوگان رایان ایر 5 و ایزی جت 4 سال است اما سن ناوگان KLM 9 و لوفت هانزا 12 سال است.
این نوع ایرلاین ها همیشه یک نوع هواپیما در ناوگان خود دارند مثلا رایان ایر فقط بویینگ 737 و ایزی جت فقط ایرباس A320 در ناوگان خود دارند، استفاده از یک نوع هواپیما در ناوگان باعث می شود که خلبانان، مهمانداران، مکانیک ها و ... فقط در مورد یک نوع هواپیما آموزش ببینند که باعث کاهش بسیاری از هزینه ها و وقت میشود.
در داخل کابین هواپیماهای این نوع ایرلاین ها از اشرافی گری پرهیز شده که باعث کاهش هزینه ها میشود.
مثلا صندلی های هواپیماهای راین ایر خم نمی شوند چرا که صندلی هایی که خم میشوند، هم گران قیمت تر هستند و هم نیاز به تعمیر و نگهداری بیشتری دارند، این نوع طراحی در وقت مهمانداران برای تصحیح حالت صندلی ها پس از پرواز صرفه جویی میکند.
مهمانداران این ایرلاین ها معمولا در ابتدای مسیر کاری خود هستند پس به آموزش زیادی نیاز ندارند اگرچه که آموزش های مورد نیاز درباره ایمنی به آنها داده می شود، مهمانداران نقش های زیادی را انجام میدهند مثلا بر روی زمین بعضی از آنها پذیرش مسافر را انجام می دهند در حالی که دیگران به تمیز کردن هواپیما می پردازند با این کار سه یا چهار موقعیت کاری در شرکت از بین می رود که برای آنها نیاز به پرداخت حقوق بود.
در حین پرواز مهمانداران مسئول پخش غذا و نوشیدنی هستند که این غذا و نوشیدنی ها در این پرواز ها به هیچ وجه رایگان نیست.
سرویس های در حین پرواز یکی از بهترین روش ها برای این ایرلاین ها در بخش درآمد است.
بیایید درباره ی فرودگاه ها صحبت کنیم.
شما هیچگاه پروازهای رایان ایر را در فرودگاه های هیترو لندن یا چارلز دوگل پاریس نمی بینید چراکه هزینه ی نشست و برخاست و انجام امورات خدمات زمینی در این فرودگاه ها بسیار زیاد است بجای این فرودگاه ها، رایان ایر به فرودگاه های گتویک و لوتون در لندن یا بیاویاس در پاریس پرواز می کند که فرودگاه هایی ارزان تر هستند.
در برخی از شرایط رایان ایر تنها یا یکی از محدود ایرلاین هایی است که در برخی از فرودگاه ها پرواز دارد که این باعث می شود قدرت زیادی در تخفیف گرفتن برای این ایرلاین بوجود می آید.
اگر فرودگاه ارزان دیگری در شهری که این ایرلاین ها به آن پرواز دارند وجود داشته باشد، این ایرلاین ها تصمیم می گیرند که در زمان های شلوغی برای فرار از هزینه های زیاد فرودگاهی و کاهش احتمال تاخیر به فرودگاه ارزان تر پرواز کنند.
هواپیما های ایرلاین های اقتصادی باید در تمام شبانه روز پرواز کنند، این شرکت ها بین فرود یک پرواز و بلند شدن پرواز بعد فقط 30 تا 45 دقیقه وقت تعیین می کنند که در صورت تاخیر یک پرواز و زمان پرواز بعدی فاصله کمی برای تمیز کردن هواپیما باقی می ماند که این بدان معناست که هواپیما تمام وقت در حال درآمد زایی است.
برخی از ایرلاین های اقتصادی سیستم رزرو صندلی ندارند به همین دلیل کسانی که زودتر به گیت برسند جای بهتری برای خود رزرو می کنند به همین دلیل مردم زودتر خود را به گیت میرسانند پس زمان کمتری برای پذیرش مسافر صرف می شود و پرواز از تاخیرات احتمالی در امان خواهد بود.
یکی از اصول دیگر ایرلاین های اقتصادی مدل نقطه به نقطه است.
اکثر ایرلاین های معروف دارای هاب یا مرکزیت هستند تا پرواز های خود را فقط به یا از یک فرودگاه انجام دهند برای مثال بریتیش ایرویز در لندن ایرفرانس در پاریس و KLM در آمستردام مرکزیت دارند.
اما ایرلاین های اقتصادی هیچگاه به اینصورت پرواز نمی گذارند بلکه بصورت متناوب بین شهر های مختلف پرواز دارند.
هیچکدام از ایرلاین های اقتصادی به شما اجازه نمی دهند که برای مسیر خود پرواز اتصالی انتخاب کنید مثل اینکه برای سفر از تهران به لندن با هواپیمایی قطر شما ابتدا از تهران به دوحه رفته و از آنجا به لندن پرواز خواهید کرد، این کار مستلزم افزایش هزینه هاست چراکه برای تغییر چمدان های شما از هواپیمای اول به هواپیمای دوم ایرلاین باید به شرکت های خدمات زمینی هزینه پرداخت کند و در صورت تاخیر در پرواز اول و از دست رفتن پرواز دوم ایرلاین باید برای شما یک پرواز دیگر پیدا کند که این نیز به هزینه ها می افزاید علاوه بر این ها وجود پرواز اتصالی برای ایرلاین به معنای یک سیستم بلیط فروشی پیچیده که هم بخش پشتیبانی آن و هم آموزش آن به پرسنل هزینه بردار است که باعث می شود ایرلاین های اقتصادی از این کار اجتناب کنند.
برای ورود به هواپیما در ایرلاین های اقتصادی در فرودگاه شما هیچگاه از پل های هوایی(jet bridge) استفاده نمیکنید چراکه هزینه خدمات زمینی استفاده از این ابزارها بسیار زیاد است و باتوجه به اصول ایرلاین های اقتصادی از هزینه های اضافی چشم پوشی خواهد شد.
ایرلاین های اقتصادی موفق خواهند شد اگر درست عمل کنند!!!
برای مثال رایان ایر با سود 24 و ایزی جت با سود 11 درصدی بیش از بریتیش ایرویز با 7 و لوفتهانزا با 4 درصد سود دهی داشته اند، چرا که بیشتر این ایرلاین های قدیمی کارکنان خود را با حقوق های بالا و به علت سابقه کار بالای آنها استخدام می کنند اما ایرلاین های اقتصادی به علت استخدام نیروهای جوان و آموزش دادن آنها طی دو تا سه ماه با حقوق کم بسیار سودآوری می کنند.
ایرلاین های قدیمی امکان گسترش مسیر های خود را ندارند چرا که ایجاد یه مسیر جدید باید با برنامه ریزی مناسب و وجود مسافر برای پرواز باشد اما ایرلاین های اقتصادی به علت کم بودن قیمت بلیط هر شهری را به یک شهر توریستی تبدیل می کنند.
برخی از ایرلاین های قدیمی در اروپا اقدام به تاسیس ایرلاین های اقتصادی برای استفاده از منافع این شرکت ها داشتند، برای مثال ایرفرانس شرکت ترانسویا و لوفتهانزا شرکت یورو وینگز را تاسیس کردند که هر دو شرکت جدید حجم بسیار زیادی از منابع مالی را به هدر دادند و هیچ موفقیتی بدست نیاوردند، در دهه گذشته نیز شرکت های هواپیمایی آمریکایی وارد گود تاسیس ایرلاین های اقتصادی شدند مثلا هواپیمایی دلتا شرکت هواپیمایی سانگ و US airways مترو جت را تاسیس کردند که هر دو با شکست مواجه شدند.
دلیل اصلی اینکه رایان ایر و ایزی جت هنوز درحال ترقی وپیشرفت هستند این است که آنها نوگان بسیار بزرگی دارند در انتخاب هایشان بسیار انعطاف پذیر عمل می کنند و قدرت مذاکره بسیار بالایی در مقابل فرودگاه ها و شرکت های هواپیما سازی دارند.
مطلب خوبی بود