هواپیمایی ایران "ایرانین ایرویز" در اردیبهشت ماه سال 1325 تاسیس گردید و اولین خدمات مسافرت هوایی خود را در مسیر تهران به مشهد مقدس و پس از جنگ جهانی دوم آغاز نمود. درطول 17 سال (از سال1324 تا 1341) و به تدریج با دارا بودن تنها چند پرواز بین المللی به مهمترین خط هوایی داخلی تبدیل شد. در سال 1333 خط هوایی خصوصی دیگری تحت عنوان پرشین ایرویز "پارس" تاسیس گردید. در ابتدا، خط هوایی پرشین ایرویز فقط و ظیفه حمل بار به اروپا را به عهده داشت.
وضعیت جغرافیایی کشور ایران و دور بودن مراکز نسبتا پرجمعیت از یکدیگر، کمبود وسیلهی نقلیه اعم از جادهای و ریلی، لزوم ارتباط سریع و مطمئن سازمانهای علمی و دولتی و از همه مهمتر نبود یک شبکه منظم با قابلیتهای بالا در راستای احیای حقوق متقابل هوایی با سایر کشورها و همچنین تامین رفاه و آسایش بیشتر ملت ایران، همه و همه شرایطی را فراهم سا خت تا هیات وزیران در تاریخ بیست و یکم بهمن سال 1340، پیشنهاد وزیر راه مبنی بر تاسیس یک شرکت هواپیمایی متعلق به ملت را، به تصویب برسانند. در پی اتخاذ این تصمیم شرکت هواپیمایی ملی ایران در تاریخ پنجم اسفند ماه سال 1340 با ادغام دو شرکت هواپیمایی ایرانین ایرویز و پرشین ایرویز و ایجاد خط هوایی جدیدی با نام هواپیمایی ملی ایران با علامت اختصاری و سمبل هما تاسیس شد و از فروردین ماه سال 1341 فعالیت های خود را آغاز نمود.
از جمله اهداف اولیه تاسیس هما ، پوشش احتیاجات حمل و نقل هوایی داخل کشور همراه با رعایت بیشتر اصول ایمنی پروازی و برقراری سرویسهای حمل و نقل هوایی با کشورهای هم جوار و دور دست، ضمن مراعات همزمان قراردادهای متقابل مبانی تجاری و مصالح کشور بود. شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران حدود نیم قرن است که به عنوان بازویی توانمند در خدمت مردم ایران بوده و میکوشد تا با جابهجایی مسافر، بار صادراتی و وارداتی و پست در شبکه داخلی و بینالمللی به نحو مطلوب انجام وظیفه نماید. برای یک شرکت هواپیمایی که پرچم ملی را به دوش میکشد، افتخاری بالاتر از این نیست که همواره در خدمت مردمی باشد که موجودیت خود را مدیون همراهی و مساعدت آنان میداند. شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران "هما" در مدت زمان فعالیت خود میلیونها مسافر ایرانی و خارجی را از طریق صدها پرواز ایمن به مقصد رسانده است.
نبود برنامه استراتژیک پیشبرد اهداف، تعدد مدیران، سو مدیریت، ساختارهای اداری نامناسب و عدم حمایت صحیح از شرکت هواپیمایی حامل پرچم مقدس ایران مهمترین محورهای گفتوگوی ما بود. مجری: سید امیرحسین موسوی مقدم فیلمبردار: احسان پیری تدوین: امیرحسین قنبری
هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران "هما" ضمن عذرخواهی از مسافران پرواز شماره ۳۳۸۸ شیراز به بندرعباس در روز جمعه یکم مردادماه، به اطلاع میرساند برای انجام پرواز، شرایط آب و هوایی یکی از مهمترین شاخصها در این زمینه است و از آنجایی که در روزهای اخیر در اغلب نقاط کشور، جبهه هوای گرم حاکم بوده، این موضوع در انجام پروازها بسیار تاثیرگذار بوده است.
من برای تاریخ ١٥ اسفند بلیت پرواز تهران-رامسر و برای ١٨ اسفند بلیت رامسر-تهران این شرکت رو داشتم، که بعد از ٣ ساعت معطل شدن تو فرودگاه مهرآباد اعلام شد که پرواز کنسل شده چطور به شما نگفتن!! من بلیتم رو از خود سایت ایران ایر گرفتم و درخواست عودت وجه کردم و بارها زنگ زدم که در نهایت به من گفتند برو شکایت کن. از شما درخواست دارم صدای من رو به گوش مسئولین برسونید.
شهرام آدم نژاد، معاون حملونقل وزارت راه و شهرسازی درخصوص میسر نشدن انتقال تجهیزات پزشکی از طریق هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران به کشور عراق اظهار داشت
یا مقلّب القلوب و الابصار، یا مدبّر اللّیل والنّهار، یا محوّل الحول و الاحوال، حوّل حالنا الی احسن الحال
معاون بازرگانی و عملیات شعب هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران "هما" از افتتاح مسیرهای جدید بین المللی "هما" در جنوب کشور در ایام دهه مبارک فجر خبر داد.
آشیانه تعمیر و نگهداری شماره یک هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران ویژه تعمیرات سبک و نیمه سنگین هواپیماهای پهن پیکر در فرودگاه حضرت امام خمینی(ره) به بهرهبرداری رسید.
کاپیتان تورج دهقانی زنگنه؛ رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل هما برای تبریک انتصاب به خانم دکتر شرفبافی؛ مدیر عامل کیش ایر به دیدار وی رفت.
از پنجم تیر پروازهای جدید توسط شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران در مسیر سبزوار- تهران برقرار میشود.
ارتباط هوایی گرگان و شمال غرب کشور برقرار شد.
وزیر راه و شهرسازی با اشاره تحریم صنعت هوانوردی کشور گفت: با یاری حق تعالی، با توجه به حجم پیشرفت های قابل ملاحظه، نیروی انسانی متخصص، متعهد و دانشمند، ظرفیت های صنعتی و تکنولوژی که در کشور هست و شبکه همکارانی که در منطقه و کشورهای گوناگون داریم، به شایستگی از این وضعیت عبور کرده و رشد خواهیم کرد.
مدیرعامل پیشین «هما» با اشاره به دستاوردهای این شرکت در چند سال اخیر گفت: توانستیم با وجود تحریمهای گسترده، تمام پروازهای خارجی را حفظ کنیم.
محمد اسلامی در مراسم تکریم و معارفه مدیران عامل پیشین و جدید هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران «هما»، با بیان اینکه ایرانایر یکی از ظرفیتهای ارزشمند کشور است، گفت: برای به سرانجام رساندن خصوصیسازی ایرانایر، باید نسبت به ارزشمندسازی سهام این شرکت و عرضه سهام آن اقدام کرد.
تورج دهقانی زنگنه گفت: از تمام ظرفیتهای ملی و درون سازمانی برای توسعه ناوگان فعال «هما» استفاده خواهد شد.
در جلسه عصر یکشنبه هیات دولت به ریاست رییس جمهور مدیرعامل ایران ایر تغییر کرد.
با انجام بیش از یک هزار و601 پرواز نوروزی ، بیش از 157 هزار مسافر دربازه زمانی 25 اسفند سال 97 تا 15 فروردین سال جاری با پروازهای هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران "هما "جابجا شده اند .
مدیرعامل شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران "هما" ضمن تشریح اقدامات این شرکت برای کمک به سیلزدگان گفت: ۵۴۴ تن اقلام ضروری توسط هواپیماهای "هما" و یا هواپیماهایی که از "هما" خدمات هندلینگ دریافت کردهاند، به مناطق سیلزده ارسال شده است.
درحدود ساعت05:40 بوقت محلی روز جمعه مورخه 2/1/1398 یک فروند هواپیمای فوکر100 هواپیمایی آسمان در مسیر پرواز تهران-ایلام به شماره پرواز IRC840 با 81 مسافر و 8 نفرکادر پروازی از فرودگاه مهرآباد به پرواز در آمده و در نزدیکی ایلام ودرحین آغاز مراحل تقرب به فرودگاه ایلام ، بدلیل وجود نقص فنی در سیستم ارابه فرود هواپیما، خلبانرموفق به بازکردن عادی ارابه فرود اصلی سمت راست هواپیما نگردیده است.
نقص فنی نشت در سیستم هیدرولیک، عامل باز نشدن ارابه های فرود هواپیمای فوکر100 هما به علامت ثبت EP-IDG بوده است پرواز 215 ایران ایر در مورخ 28 اسفند 97، جزیره قشم را با 24 مسافر و 9 کادر پروازی به مقصد تهران ترک کرده بود اما بهنگام تقرب به فرودگاه مهرآباد، خلبان متوجه می شود که چرخ های هواپیما باز نمی شوند. علت آن نشت سیال هیدرولیکی از سیستم شماره یک بوده است.
آتش سوزی یک فروند هواپیما در فرودگاه مهرآباد
در تاریخ 1 بهمن ماه سال 1358 یک فروند بویینگ 727 ایران ایر که از مشهد به سمت تهران پرواز کرده بود به کوه های لشکرک برخورد کرد و تمام 128 سرنشین آن کشته شدند. نتیجه تحقیقات هیات بررسی سانحه سقوط هواپیمای بویینگ 727 هما که منجر به کشته شدن 128 مسافر و خدمه آن گردید روز یکشنبه مورخ 5/12/1358 از سوی دکتر چمران وزیر دفاع ملی اعلام شد.
کاپیتان حبیبی با اشاره به حمایت دولت و وزارت راه و شهرسازی برای استفاده از فضای ایجاد شده پس از برجام بیان داشت: در راستای توسعه ناوگان هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران، ١٦ فروند هواپیمای نو اعم از پهن پیکر(دو فروند ایرباس ٣٣٠)، بدنه متوسط( یک فروند ایرباس ٣٢١) و ١٣ فروند هواپیمای ATR72-600 وارد کشور شد.
در سالهای اوایل دهه هفتاد خورشیدى، هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران "هما" طی قراردادى ٣٠ فروند هواپیماى ایرباس٣٠٠ از این هواپیماسازی فرانسوى خریداری نمود اما از این تعداد فقط ٢ فروند تحویل ایران گردید و باقی هواپیماها به علت لغو قرارداد تحویل داده نشد.
مدیرعامل شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران «هما» با اشاره به برنامه بلندمدت هما برای اصلاح ساختار سازمانی و خصوصیسازی گفت: با هر تامینکنندهای که بتواند بدون نیز به مجوز اوفک به ایرانایر هواپیما بفروشد، برای تامین هواپیما مذاکره میکنیم.
پس از هفتهها سرانجام شرکت هواپیمایی ایرانایر در هفته جاری دوباره پروازهایش را در فرودگاه خرمآباد برقرار میکند.
اقدامات انجام شده در ۵ سال گذشته در زمینه نوسازی و توسعه ناوگان هوایی، سبب ارتقای عملیات هوانوردی هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران، رونق فرودگاههای کوچک و ارتقای سطح دانش فنی و تخصصی هوانوردی کشور شده است.
مدیر آشیانه ایرباس هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران «هما» میگوید: با ورود ایرباس پیشرفته A۳۳۰-۲۰۰ به ناوگان این هواپیمایی، زمان و هزینه تعمیر و نگهداری هواپیما کاهش یافته است.
همانطور که در خبرها و یادداشتهاى گذشته در کن نیوز منتشر شد، سید حسن شفتى در دهه هفتاد شمسى موفق شد تعداد ١٠ فروند هواپیما را از جمله دو فروند ایرباس ۶٠٠-٣٠٠ برای هما، شش فروند فوکر١٠٠ براى هما و دو فروند فوکر۵٠ براى هواپیمایى ایران (نفت) به طور مستقیم و نو از کارخانه هاى سازنده خرید و وارد کشور کند.