کوچکترین دهانه های آتشفشانی سیاره سرخ کشف شدند
ورود هوش مصنوعی به زمین شناسی
هوش مصنوعی ناسا، با استفاده از یک الگوریتم یادگیری چندین دهانه آتش فشانی جدید را بر روی سیاره مریخ کشف کرد؛ این ماشین یادگیری دارای سرعت چندبرابری و وضوح بالاتر در مقایسه با روش های قبلی می باشد.
در طی ۱۵ سال گذشته، مدارپیمای شناسایی Mars Reconnaissance Orbiter در حال چرخش در اطراف سیاره سرخ بوده است، این فناوری بر روی شاخصه های اقلیمی و زمین شناسی مریخ تمرکز نموده و هر روزه مجموعه ای از تصاویر و داد های مهم را برای دانشمندان ناسا مخابره می کند؛ ناسا از اطلاعات دریافتی برای جستجوی نقاط امن جهت فرود ایمن مریخ نوردان در آینده نزدیک و چگونگی توزیع آب در این سیاره، استفاده می کند.
یکی از مهمترین اهداف ناسا در این اکتشاف فضایی، کشف اعماق دریچه های این سیاره، بازگرداندن نمونه، تعیین قدمت صخره ها، بررسی چگونگی دهانه های موجود در سطح آن و انجام مطالعات بر روی ترکیب دهانه هاست؛ ناسا برای دستیابی به این اطلاعات مفید نیازمند استفاده از روش های بنیادی بوده تا از این طریق سن قدیمی ترین و جدیدترین دهانه های موجود بر روی سطح این سیاره تعیین گردد.
یکی از مهمترین اهداف ناسا در این اکتشاف فضایی، کشف اعماق دریچه های این سیاره، بازگرداندن نمونه، تعیین قدمت صخره ها، بررسی چگونگی دهانه های موجود در سطح آن و انجام مطالعات بر روی ترکیب دهانه هاست؛ ناسا برای دستیابی به این اطلاعات مفید نیازمند استفاده از روش های بنیادی بوده تا از این طریق سن قدیمی ترین و جدیدترین دهانه های موجود بر روی سطح این سیاره تعیین گردد. یکی از روش های بنیادی برای درک بهتر این مطالعات، هوش مصنوعی است که پاسخگوی بسیاری از معادلات پیچیده ناسا می باشد.
اواخر ماه گذشته، محققان ناسا برای اولین بار، با استفاده از یک الگوریتم یادگیری ماشین موفق شدند دهانه های مریخی جدیدی را کشف کنند؛ بسیاری از این دهانه ها در روش های گذشته از دید داده های تصویری مخفی مانده بودند و اکنون هوش مصنوعی و یادگیری ماشین از رازهای سر به مهر این سیاره عجیب پرده برداشته است.
کایرا واگستاف رهبر تیم تحقیقات ناسا ضمن تایید این خبر اعلام کرد : از منظر علمی، کشف اخیر ناسا یکی از جهش های چشمگیر در شناسایی ناشناخته های منظومه شمسی است، هوش مصنوعی و ماشین یادگیری سرعت اکتشافات انسان را چند برابر و دقیق تر نموده اند، این اطلاعات برای سالیان زیادی از دید ما مخفی مانده اند و اکنون به مدد فناوری هوش مصنوعی دهانه های زیادی را در سیاره سرخ کشف کرده ایم.
محققان ناسا برای اولین بار، با استفاده از یک الگوریتم یادگیری ماشین موفق شدند دهانه های مریخی جدیدی را کشف کنند؛ بسیاری از این دهانه ها در روش های گذشته از دید داده های تصویری مخفی مانده بودند و اکنون هوش مصنوعی و یادگیری ماشین از رازهای سر به مهر این سیاره عجیب پرده برداشته است
وی گفت : مدارپیمای Reconnaissance ناسا، دارای سه دوربین بوده و تیم تحقیقاتی ما از طریق تصاویر بدست آمده از تصویرگرهای Context و HiRISE، هوش مصنوع را آموزش می دهند؛ Context یک دوربین با وضوح نسبتاً کم است و HiRISE از بزرگترین تلسکوپ بازتابی که تاکنون به فضای عمیق ارسال شده استفاده می کند تا تصاویری با وضوح حدود سه برابر بیشتر از تصاویر استفاده شده در Google Maps تولید کند.
وی در ادامه افزود: برای آموزش هوش مصنوعی مریخ پیما، بیش از ۷۰۰۰ عکس مدارپیما مورد استفاده قرار گرفتند؛ تمامی تصاویر بر روی ابر رایانه ها لابراتوار جت، بارگذاری شدند و به عنوان منبع آموزش الگوریتم پیشنهادی هوش مصنوعی به خدمت گرفته شدند و اکنون هوش مصنوعی توانسته است بهترین و دقیق ترین اطلاعات اولیه را از سطح مریخ ارائه کند که در نوع خود کم نظیر مثال زدنی هستند.
واگستاف می گوید:هوش مصنوعی به کار رفته نتیجه تحقیقات ده سال اخیر ناسا بوده که در آن از یک شبکه کانولوشن کاملاً استاندارد برای تجزیه و تحلیل داده های تصویر استفاده کردیم، اما ما هنوز توانایی استفاده از آنها در مقیاس بزرگتر را نداریم و این یکی چالش های ماست که می بایست در آینده نزدیک حل شود.
برای آموزش هوش مصنوعی مریخ پیما، بیش از ۷۰۰۰ عکس مدارپیما مورد استفاده قرار گرفتند؛ تمامی تصاویر بر روی ابر رایانه ها لابراتوار جت، بارگذاری شدند و به عنوان منبع آموزش الگوریتم پیشنهادی هوش مصنوعی به خدمت گرفته شدند و اکنون هوش مصنوعی توانسته است بهترین و دقیق ترین اطلاعات اولیه را از سطح مریخ ارائه کند
به گزارش اخیر ناسا، هنگامی که هوش مصنوعی برخی از نشانه های اولیه را شناسایی کرد، محققان توانستند مشاهدات بعدی را به واسطه دوربین های هوشمند با وضوح بالا برای تأیید وجود دهانه ها مورد بررسی قرار دهند؛ این اولین بار است که خوشه دهانه آتش فشانی توسط الگوریتم و هوش مصنوعی، شناسایی می شوند.
بر اساس این گزارش بیشتر دهانه های کشف شده دارای مقیاس کوچک می باشند و فقط چند متر عرض دارند؛ این دهانه ها تا به اکنون به عنوان پیکسل های تیره در تصاویر زمینه ظاهر می شدند؛ اما الگوریتم هوش مصنوعی توانست این چاله های مهم را وضوح بیشتری ببخشد تا به عنوان کشفیات جدید ناسا معرفی گردند. در واقع، تا به اکنون تمامی این خوشه ها از دید تصویرگرهای ناسا مخفی بوده اند و هوش مصنوعی امکان رویت آنها را ارتقاء بخشیده است.
واگستاف و همکارانش امیدوار هستند که این نوع یادگیری ماشین بتواند روند کشفیات منظومه شمسی را سرعت بخشد و بسیاری از ماموریت های مهم را با انعطاف پذیری بیشتر به مرحله انجام برساند؛ این تیم تحقیقاتی در نظر دارد از ماشین یادگیری مدارپیمای مریخ برای کشف سایر سیارات استفاده کنند و در آینده نه چندان دور بسیاری از چالش های بشری را از میان بر دارند.
ارسال نظر