احیای فرودگاه بجنورد؟

مسئولان خراسان شمالی با پیگیری های مستمر و رایزنی با وزارت خانه ها و شرکت های هواپیمایی در تلاشند جان تازه ای به تنها شریان هوایی استان ببخشند و پروازهای فرودگاه بجنورد را افزایش دهند؛ تلاشی که می تواند موتور محرک اقتصاد منطقه باشد.
به گزارش کن نیوز، فرودگاه بجنورد در سال های اخیر، بیش از آنکه دروازه ای به آسمان باشد، نمادی از انتظار و چشم به راهی مردم استان شد؛ انتظاری برای پروازهایی که یکی یکی از جدول زمان بندی حذف شدند و خاطره ای دور از دوران رونق در ذهن ها باقی گذاشتند.
اما این روزها، تکاپویی بی وقفه در میان مسئولان استان به راه افتاده؛ از جلسات فشرده با شرکت های هواپیمایی تا پیگیری های شبانه روزی در وزارتخانه ها.
همه در تلاشند تا این فرودگاه دوباره جان بگیرد و مسیر ارتباطی حیاتی خراسان شمالی با پایتخت و دیگر شهرهای کشور از زمین برخیزد.
نشست اخیر استاندار خراسان شمالی با تیم فلایت چک هواپیمایی کشور، نه تنها نقطه عطفی در مسیر احیای پروازهاست، بلکه پیامی روشن به مردم استان دارد که «صدای شما شنیده شده و چرخ دنده های توسعه دوباره به حرکت در خواهد آمده اند.
کاهش چشمگیر تعداد پروازهای فرودگاه بجنورد در سال های اخیر موجب شد استاندار خراسان شمالی با هدف بررسی و حل مشکلات فنی این فرودگاه با تیم تخصصی فلایت چک هواپیمایی کشور دیدار داشته باشد و راهکارهای لازم برای بازگشت پروازها را بررسی کند.
در این نشست نماینده عالی دولت در استان به همراه اعضای تیم مهندسی پرواز شرکت فرودگاه ها، دستورعمل های فنی پرواز، ارتقای تجهیزات ناوبری و تامین زیرساخت های ایمن نشست و برخاست هواپیماها را بررسی کردند.
استاندار خراسان شمالی با اشاره به تاکید وزیر راه و شهرسازی و مصوبه سفر رئیس جمهور به استان درباره احیای پروازهای فرودگاه بجنورد گفت: فعال سازی پروازهای منظم در فرودگاه شهدای بجنورد، مطالبه مردم و از ضرورت های توسعه استان است.
بهمن نوری افزود: تحقق برنامه هایی مانند ایجاد بندر خشک، توسعه گذر مرزی و رونق سرمایه گذاری بدون حمل ونقل هوایی منظم ممکن نیست و فرودگاه بجنورد باید نقش مؤثری در اتصال استان به اقتصاد ملی ایفا کند.
وی همچنین خواستار همراهی صنایع استان و نهادهای مسئول برای تأمین منابع مالی و تضمین سودآوری پروازها شد.
مسوول تیم فلایت چک کشوری با اشاره به بازدیدهای میدانی از فرودگاه بجنورد گفت: تیم مهندسی پرواز در حال تدوین دستورعمل های فنی برای خلبانان بر اساس تجهیزات موجود در این فرودگاه است.
مهدی رمضانی افزود: با توجه به شرایط جغرافیایی و اقلیمی خراسان شمالی، هدف ما تعریف استانداردهایی است که امکان نشست و برخاست ایمن هواپیماها در تمامی شرایط جوی را فراهم کند. وی راه اندازی سامانه ناوبری ILS را گامی مهم در رفع مشکلات فنی عنوان کرد.
همزمان با این اقدامات فنی، نماینده مردم بجنورد، گرمه، جاجرم، مانه، سملقان و رازوجرگلان در مجلس شورای اسلامی از ازسرگیری پروازهای شرکت هواپیمایی آسمان در مسیر بجنورد- تهران خبر داد.
محمدمهدی شهریاری گفت: این پروازها که مدتی معلق شده بود، طبق قول مساعد وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به زودی برقرار می شود.
وی با بیان اینکه فرودگاه بجنورد پیش تر بیش از ۱۰ پرواز هفتگی داشت، اظهار کرد: کاهش این تعداد به ۲ پرواز در هفته در سال های اخیر، نارضایتی گسترده مردم را به دنبال داشته است.
خراسان شمالی در حد فاصل ۲ قطب سیاحتی و زیارتی کشور واقع و سالانه پذیرای حدود ۲ میلیون زائر امام رضا(ع) است و تکمیل زیرساخت های ریلی و هوایی از ضروریات این استان محسوب می شود.
نبود زیرساخت های جاده ای از جمله آزادراه و بزرگراه ها و شبکه ریلی را می توان بزرگترین مانع برای توسعه خراسان شمالی عنوان کرد و مشکلات راه های دسترسی و نبود حمل و نقل ریلی در این استان در حالی است که فرودگاه بجنورد باید بار این مسوولیت را به دوش بکشد و حمل و نقل این استان شمالشرق کشور را سامان بخشد و تکانی در حوزه اقتصاد ایجاد کند.
نکته قابل توجه این است که تعداد پروازهای فرودگاه بجنورد در چند سال گذشته بیش از ۱۰ پرواز بود اما متاسفانه در سال های اخیر به ۲ پرواز در هفته کاهش یافت که این امر موجب نارضایتی و گلایه مندی شهروندان شده بود.
فراز و فرود فرودگاه بجنورد در حالی است که پیگیری افزایش پرواز از طرف استاندار خراسان شمالی، نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی و سایر مدیران از مسوولان عالی رتبه کشور در اولویت قرار داشت تا این طرح در دولت چهاردهم به نتیجه رسید و مدیر فرودگاه شهدای بجنورد به تازگی اعلام کرد که شرکت هواپیمایی «یزد ایر» پنج برنامه هفتگی پروازی بجنورد به تهران و بالعکس در این فرودگاه دایر کرد.
منبع: ایرنا
ارسال نظر